Zo regel je energie voor jouw bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf start of wanneer het bedrijf verhuist naar een andere locatie, zul je te maken krijgen met zakelijke energie. Want net als thuis, heeft ook een bedrijf energie nodig. Die energie, noem je zakelijke energie en wordt geleverd aan een pand dat een zakelijke functie heeft. Aan de hand van een vast maandcontract kun je dan binnen het bedrijf gebruik maken van de energie. Hoe groter de aansluiting, hoe hoger het bedrag is dat je aan netbeheerkosten betaald. Toch is een grotere aansluiting niet altijd noodzakelijk. Het is goed om zakelijke energiecontracten te vergelijken en (online) advies in te winnen, waarmee je de juiste keuze voor jouw bedrijf kunt nemen.

Stap voor stap

Wanneer je niet veel kennis hebt van energie, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Verschillende aanbieders bieden weer verschillende deals aan, maar welke hiervan past nu het beste bij jouw bedrijf? Het is best een uitdaging om dat allemaal goed uit te zoeken. Want een te hoge prijs betalen, daar houdt natuurlijk niemand van. Daarom ga je eerst de energieleveranciers vergelijken. Bekijk goed welke kosten er precies bij iedere prijsopbouw worden verwerkt. De een rekent deze wel mee, de andere niet. Ook de voorwaarden en diensten zijn belangrijk.

Vervolgens moet je kiezen voor de looptijd van het contract. Het ene contract heeft een vaste looptijd en vaste prijs, de ander is maandelijks opzegbaar en heeft een flexibele prijs. Een variabel contract kun je kiezen wanneer je verwacht dat de prijzen gaan dalen of je van plan bent binnenkort te verhuizen, uitbreiden of inkrimpen. Een vast contract kies je wanneer de situatie meer stabiel is. Je kunt een vast contract kiezen voor een jaar tot zelfs vijf jaar. Een lang vast contract kies je wanneer je gewoon in een keer een goede deal wilt waar je verder niet meer naar om hoeft te kijken.

Hierna ga je checken hoeveel energie je nu eigenlijk verbruikt. Alleen dan kun je een goede inschatting van de prijs verwachten.

Altijd energie noodzakelijk?

Sommige bedrijven hebben altijd energie nodig, ook wanneer de stroom uitvalt. Een voorbeeld hiervan is een ziekenhuis. Als jouw bedrijf ook altijd energie nodig heeft, moet je een aggregaat aanschaffen. Dit is een door een motor aangedreven generator waarmee je elektriciteit opwekt. Er zijn verschillende formaten, vermogens en gebruikte technieken van aggregaten, zoals een benzineaggregaat of een hybride aggregaat. Welke geschikt is voor jouw bedrijf, hangt af van het vermogen dat je nodig hebt wanneer de stroom uitvalt.