Raspberry Pi 4B

Het nieuwe Raspberry Pi 4B model!

Als je op deze pagina hebt geklikt ken je het fenomeen Raspberry Pi waarschijnlijk al. Ben je ook al bekend met het laatste model? De Raspberry Pi 4B! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze minicomputer!

Wat is een Raspberry Pi?

Waarschijnlijk ben je al bekend met Raspberry Pi, maar misschien ook niet. De Raspberry Pi boards zijn single-board minicomputers. Deze minicomputers zijn gebaseerd op Linux en werken met verschillende besturingssystemen. Het programmeren op de Raspberry Pi gaat meestal in Python. Op een Raspberry Pi met Raspberry OS (het standaard besturingssysteem) kun je eigenlijk alles wat je ook op een standaard computer doen! Dit klinkt misschien niet bijzonder, maar de Raspberry Pi 4B heeft het formaat van een creditcard!
Je kunt de Raspberry Pi ook gebruiken als brein van je 3D printer, domotica systeem, server en meer.

Raspberry Pi 4B

Werkgeheugen

Het meest kenmerkende van de Raspberry Pi 4B is het werkgeheugen. Het is bij dit model voor het eerst mogelijk om zelf te kiezen hoeveel werkgeheugen je wilt. Er zijn tot nu toe 4 varianten uitgebracht, namelijk:

  • 1 GB RAM
  • 2 GB RAM
  • 4 GB RAM
  • 8 GB RAM

De 1 GB RAM-variant wordt inmiddels niet meer verkocht en geproduceerd. De hoeveelheid werkgeheugen speelt een belangrijke rol tijdens je processen. Een voorbeeld is een webbrowser. Heb je 1 pagina open staan dan gebruik je weinig werkgeheugen. Heb je 50 pagina’s open staan dan gebruik je veel meer. Hoe zwaarder / meer processen je uitvoert hoe meer GB werkgeheugen je nodig hebt.

Verschillen met de 3B+

De Raspberry Pi 3B+ was de voorloper op de Raspberry Pi 4B. Het grootste verschil is dat de Raspberry Pi 4 (inmiddels) alleen vanaf 2 GB RAM verkrijgbaar is. De 3B+ kwam alleen met 1 GB RAM, dit leverde vaak ergernissen op bij de gebruiker. Een of beter gezegd twee andere onderdelen zijn de Micro-HDMI poorten. Je kunt nu twee schermen tegelijk aansluiten op de Raspberry Pi 4! Dit was een veel aangevraagde functionaliteit. De micro-USB poort voor de voeding is vervangen voor een USB-C poort. En iets wat misschien niet direct opvalt, maar toch best belangrijk is. De positie van de ethernet en USB poorten zijn omgedraaid. De Raspberry Pi 4B is dan ook eigenlijk niet meer te gebruiken met de accessoires van de 3B+.

Starten me Raspberry Pi

Als je wilt starten met Raspberry Pi moet je ook een aantal accessoires hebben. Het is meestal het makkelijkst en voordeligst om een Raspberry Pi starter kit aan te kopen. Als je nog startend bent met Raspberry Pi dan is een goede handleiding ook wenselijk. Er zijn talloze gratis en betaalde handleidingen beschikbaar. Kies een handleiding die bespreekt wat het meest relevant is voor jou. Je kunt zo veel met deze minicomputer. Er zijn dan ook ontzettend veel mogelijkheden die je niet nodig hebt. Het zou zonde zijn om een heel boek te lezen en nog niet te weten wat je eigenlijk zocht.

Geef een reactie