Ervaar jij gehoorverlies? Doe er iets aan!

Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen zich voor schamen. Maar waarom, vraag je je af. Het is zelfs zo erg dat mensen gemiddeld zeven jaar wachten voordat zij iets aan hun gehoorverlies laten doen. Omdat gehoorverlies geleidelijk kan optreden, is het niet onbegrijpelijk dat je niet meteen aan de bel trekt. Maar zeven jaar is veel te lang om te wachten. Merk je dat jouw gehoor achteruit is gegaan, doe er dan gelijk iets aan. Het kost je namelijk veel meer ongemakken wanneer je wacht, dan wanneer je er gelijk iets aan gaat doen. Hier lees je meer over verschillende soorten gehoorverlies en gehoorapparaten.

Soorten gehoorverlies

Het meest voorkomende soort gehoorverlies is perceptief gehoorverlies. Hierbij is de conditie van de trilhaarcellen achteruit gegaan of werken niet meer. Hierdoor ervaar je vermindering van het gehoor. Dit ervaar je vaak als je ouder wordt, maar ook als je bijvoorbeeld langdurig in lawaai hebt gestaan. Meestal wordt het moeilijker om achtergrondgeluiden te onderscheiden en hoge tonen te horen. Een hoortoestel helpt in dit geval vaak goed. Bij geleidingsverlies worden geluiden niet meer goed doorgegeven aan het binnenoor door bijvoorbeeld vocht of een ontsteking in het trommelvlies. Medicijnen of een operatie kunnen ervoor zorgen dat deze vorm van gehoorverlies behandeld wordt. Ervaar je zowel perceptief gehoorverlies als geleidingsverlies, dan is er sprake van gemengd gehoorverlies. Er is dan een medische behandeling en een hoortoestel nodig. Tot slot bestaat er tijdelijk gehoorverlies. Dit kan worden veroorzaakt door exposure aan lawaai, infecties, allergieën of medicatie. Dit soort gehoorverlies zou na een tijdje weer vanzelf weg moeten gaan en er is dus meestal geen behandeling nodig.

Soorten gehoorapparaten

In principe zijn er twee groepen gehoorapparaten te onderscheiden, namelijk het in-het-oor gehoorapparaten en achter-het-oor gehoorapparaten. Een gehoorapparaat in het oor wordt – zoals de naam al doet vermoeden – in het oor geplaatst. Hiermee is dit type vaak minder zichtbaar. Er zijn vijf verschillende soorten, waarbij de kleinste variant volledig verborgen zit in het oorkanaal en de grootste volledig in de buitenste kom van het oor wordt geplaatst. Hoe groter het gehoorapparaat, hoe meer functies hier op zitten. Gehoorapparaten in het oor zijn minder discreet en opvallend, maar kunnen daarentegen meer vatbaar zijn voor windgeruis. Gehoorapparaten achter het oor verbinden het gedeelte achter het oor via een doorzichtige buis met het stukje dat in de gehoorgang zit. Deze typen gehoorapparaten zijn geschikt voor mensen met ernstiger gehoorverlies of kleinere gehoorgangen. Er zijn drie verschillende soorten te onderscheiden, elk met hun eigen kenmerken. Over het algemeen geldt dat gehoorapparaten achter het oor in staat zijn meer versterking te bieden en een langere levensduur van de batterij te hebben. Ook zijn ze minder kwetsbaar voor vocht.