Een studio monitor is een must voor iedere thuis studio

Een studio monitor is ontzettend handig als je zelf muziek produceert. Het afspelen van jouw muziek met gewone speakers zorgt namelijk vaak voor een minder goede kwaliteit. Het is dus erg belangrijk om een studio monitor te hebben in een thuis studio. 

Wat is een studio monitor?

Een studio monitor is eigenlijk een speciale speaker om muziek mee af te spelen. Deze speakers worden vooral gebruikt door muzikanten die hun eigen muziek terug willen luisteren. Reguliere speakers kunnen ervoor zorgen dat de muziek anders klinkt dan dat deze bedoeld is. Ook is de kwaliteit een stuk lager. Dit is voor muzikanten erg vervelend. Met een studio monitor wordt de muziek afgespeeld met een goede kwaliteit. Hierdoor hoor je alle elementen in de muziek erg goed. Het mixen van de muziek wordt dan ook een heel stuk makkelijker. 

Het verschil tussen een actieve en passieve monitor

Er zijn actieve en passieve studio monitoren. Het is belangrijk om het verschil te weten voordat je een studio monitor aanschaft. In een actieve monitor zit al een versterker. Het is dan dus niet meer nodig om een losse versterker aan te schaffen. Dit maakt het gebruik van deze monitoren erg gemakkelijk. Ook het instellen kan erg snel gebeuren. Je hoeft alleen de monitor aan te sluiten op een computer of laptop.

Een passieve monitor heeft geen ingebouwde versterker. Dit betekent dat je los een versterker moet kopen. Het voordeel is dat je hier zelf een versterker kunt uitkiezen. Wanneer je al een versterker hebt, kun je ook kiezen voor deze soort monitor. 

Welk formaat?

Bij het kopen van een studio monitor moet je onder andere rekening houden met het formaat. Er is namelijk er veel keuze tussen verschillende formaten. Het is dus belangrijk om te weten welk formaat past bij welke situatie. Voor een hele grote ruimte is een grotere studio monitor vaak geschikt. Een grote speaker zorgt namelijk voor veel geluid dat de hele ruimte kan vullen. Voor een kleinere ruimte is daarom een kleinere speaker voldoende. Deze geven een goed geluid af en nemen ook minder ruimte in. Hoe groter de speaker is, hoe duurder deze zal zijn. Dit is dus belangrijk om af te wegen. 

Muziek produceren op een PC

Studio monitoren worden vaak gebruikt door muzikanten die eigen muziek maken. Om dit te kunnen doen is een goede PC erg belangrijk. Op een PC kun je namelijk verschillende soorten software downloaden waarmee muziek geproduceerd kan worden. Studio monitoren kunnen deze muziek dan met de beste kwaliteit afspelen. Zowel studio monitoren als een goede PC zijn dus van belang. 

Andere bruikbare apparatuur

Beginnende muzikanten zullen best veel apparatuur nodig hebben. Met alleen een studio monitor kom je namelijk nog niet heel ver. Daarom biedt I4studio.nl allerlei apparatuur aan die je nodig hebt voor het maken van muziek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede microfoons waarmee je geluid kunt opnemen of programma’s voor het mixen van de muziek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *