epoxy lijm

Belangrijke tips om mee te nemen bij het kopen van een boot

Op het moment zitten we in December en is het vaarseizoen nog ver te zoeken, maar wanneer u van plan bent om voor het vaarseizoen van 2020 een mooi bootje te kopen dan is het handig om nu al een aantal dingen op een rijtje te zetten voor uzelf. Bij het kopen van een boot zijn er veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Bij veel mensen kan het uiterlijk al snel een overtuigende factor zijn, maar maak wel een weloverwogen keuze. Hieronder geef ik vier belangrijke tips bij het kopen van een boot. 

Vaargebied

Dit is waarschijnlijk wel een van de belangrijkste dingen om in overweging te nemen. Bedenk goed waar u met uw boot allemaal wilt varen. Wilt u op een meer varen, dan is een zeilboot zeer interessant, maar wilt u voornamelijk de graten verkennen dat zal een zeilboot zeer onlogisch zijn. Kies dan voor een sloep. De soort motor die u achter uw boot heeft hangen is dan ook van groot belang. Kijk voordat u een boot koopt goed naar de regels die gelden in het vaargebied waar u uiteindelijk gaat varen. Het kopen van een motor met 100 pk kan heel leuk zijn, maar mag u niet harder dan 15 km per uur in uw vaargebied, dan is die motor zeer overbodig. 

Met wie wil je allemaal varen

Bent u van het varen met uw hele gezin of vriendengroep, of gaat u liever lekker zelf het water op. Dit reflecteert vanzelfsprekend op de grootte van de boot die u koopt. Wanneer u graag met veel mensen het water op gaat is het wel van belang dat de boot groot genoeg is. Niemand zit namelijk graag in de hitte hutje mutje op elkaar gepropt. Al gaat u graag alleen het water op en koopt u toch een grote boot, dan is het van belang dat u wel al wat meer ervaren bent met het varen en voornamelijk met het aanleggen. Met een grote boot in uw eentje kan dit een grote opgave blijken te zijn. U wilt natuurlijk ook niet meteen uw nieuwe boot beschadigen. 

Wat is deze hobby u nou eigenlijk waard

Bij het kopen van een boot kunt u veel uitgeven aan een spik splinternieuwe boot, of juist een wat grotere tweedehands boot kopen. Neem dan wel mee dat een nieuwe boot minder in onderhoud zal gaan kosten. Wanneer er namelijk iets aan de tweedehands boot opgeknapt moet worden kunnen de kosten voor benodigdheden hoog oplopen. Epoxy lijm voor het dichten van lekken is namelijk niet goedkoop.